http://www.youtube.com/user/Nobuts001
mailto:wim.de.wild@ziggo.nl?subject=mail%20vanaf%20website
http://open.spotify.com/artist/7iHh04XxCZwsGVY0jEXb9Q
https://www.facebook.com/pages/Nobuts/110955898993113?fref=ts

De vier mannen van Nobuts weten zelf niet precies hoe lang ze al samen muziek maken, het is makkelijker rekenen in Cd’s: nummer negen is af. Nog altijd voelen ze de passie en de missie om zich te uiten in liedjes, albums en optredens. En nu dan in het nieuwe album ‘Mwana’, wat in het Malawiaans (Chichewa) staat voor ‘zoon’.


Sommige dingen zijn op deze Cd niet veranderd. Zo zijn de teksten zijn nog steeds Nederlandstalig en zijn het nog altijd cadeautjes die de luisteraar zelf mag uitpakken en uitdelen. Ook is het als vanouds lastig de acht nummers van Mwana in één muziekstijl te vatten.  Al bij het eerste album van Nobuts (1995) adviseerde een recensent ‘kiezen mijn zoon’, en dat is de band in 2014 nog steeds niet gelukt.


Essentieel anders is de manier waarop de nummers tot stand zijn gekomen. Er is nu meer gewerkt vanuit sfeergeluiden die volgens de muzikanten een bepaald gevoel geven. Vervolgens zijn daar flarden tekst bij bedacht en pas als laatste zijn daar de liedjes van gesmeed. Dat is nog goed horen bij ‘Langzaam’ en ‘Ga maar huis’. Die nummers beginnen nog steeds met het exacte sfeergeluid waarmee ooit het creatieve proces begon.


Ook tekstueel kun je niet spreken van een thema-album, maar als je goed zoekt hoor je vaak variaties op het woord ‘thuis’ langskomen. Het lijkt er op dat Nobuts eindelijk (‘Langzaam’) een weg naar huis (‘Thuis’ en ‘Ga naar huis’) vindt. Verder zijn de mannen boos over platheid (‘Als dat zo was’) en misbruik (’We doen wat we willen’), maar zien ze altijd een tweede kans om te geven (‘Zeven sloten’) en te krijgen (‘Raak mij aan’).


Die tweede kans komt ook terug in de hoes van het album. Die is gemaakt door een lokale 'drukker' in Malawi die papier met de hand drukt en ter plekke de Cd hoesjes in elkaar heeft geplakt. De band ondersteunt hem en zijn omgeving met dit project. Dat betekent dat elk Cd-hoesje anders is en gemaakt is van medicijndoosjes en bijsluiters van AIDS remmers. Deze drukker haalt dit namelijk op bij een lokaal ziekenhuis en hergebruikt dat tot papier. Volgens de mannen van Nobuts is dit ‘een mooie manier om ook als band onze verantwoordelijkheid voor onze buren vorm te geven. En iedereen die het album koopt doet daar automatisch aan mee.’.  


Mwana is te bestellen door € 12,40 over te maken op NL82INGB0003181793 van de St. Nobuts Veenendaal ovv naam en adres. 

28 oktAgenda.html
2   novAgenda.html
AmsterdamAgenda.html
BarneveldAgenda.html
BarneveldAgenda.html
17   novAgenda.html
HoogeveenAgenda.html
15   decAgenda.html
1  novAgenda.html
UtrechtAgenda.html